Course
Data: 17.05.2018

Testarea Solului - Temelia Agriculturii de Precizie

Cartarea solului este temelia agriculturii. Indiferent de tipul de agricultură practicat, fie aceasta convențională, ecologică, cu implementarea sau nu a tehnologiilor no-till, mini-till – în agricultură totul începe de la sol. În statele vest europene precum Germania, Polonia, Austria, Cehia – cartarea periodică a solului este o normă întărită legislativ, care deja a devenit și o obișnuiță pentru fermieri.

Agrigoda, în parteneriat cu compania germană Agricon, prestează servicii de testare a solului tuturor fermierilor din țară. Unele dintre cele mai mari avantaje, dar nu unicele, de care beneficiază fermierii efectuând cartarea solului sunt: administrarea eficientă a îngrășămintelor, ameliorarea stării culturilor, îmbunătățirea calității și cantității recoltei și crearea unui raport echilibrat de macro și microelemente în sol, fără surplusuri, favorabil pentru dezvoltarea microorganismelor.

Compania Agrigoda, care a efectuat cartarea solului pe o suprafață de circa 50 de mii de hectare până în prezent în țară, utilizează una dintre cele mai eficiente tehnologii de testare, identică cu cea aplicată în Germania, datorită colaborării cu compania germană Agricon, ce are o experiență de peste 20 de ani în cartarea solului și renume mondial.

Sergiu Țurcan, specialistul companiei Agrigoda, care monitorizează câmpurile fermierilor, a oferit mai multe detalii despre analiza solului și câteva recomandări.

Cartarea Solului se efectuează o dată la 4 ani și reprezintă un sistem optim de administrare a îngrășămintelor bazat pe o analiză exactă a substanțelor nutritive și a pH-ul solului. Doar efectuând analiza solului, cunoaștem exact necesitățile plantei. Chiar dacă în sol se conțin anumite elemente, acestea deseori sunt inaccesibile plantei, fiind blocate de un alt element. La moment, majoritatea fermierilor din țară administrează îngrășăminte fără a cunoaște doza concentrației acestora în sol. Totodată, cartarea solului a devenit o procedură urmată de toți fermierii de peste hotare, deci, merită și trebuie a fi efectuată și la noi în țară. Susținem fermierii și le suntem alături pe parcursul întregii perioade de monitorizare a câmpurilor. Elaborăm recomandări și scheme de fertilizare speciale pentru aceștia. Cartarea solului asigură evitarea surplusului sau insuficienței de îngrășăminte, deseori întâlnite în câmpuri. Fermierii trebuie să dispună de răbdare, nu poți ameliora starea solului într-un singur an. Însă, chiar din primul an veți observa diferența, prin cheltuielile reduse suportate. Productivitatea crește treptat. Nici pH-ul solului nu poate fi schimbat într-un singur an, doar aplicând amendamente per etape. Cele mai des întâlnite probleme ce le depistăm în urma testării solului sunt legate de valorile pH-ului, lipsa drastică a Fosforului și oscilații puternice a conținutului de Potasiu, pentru fiecare din ele venim cu o soluție viabilă